J M K

Betöltés folyamatban...

KARTONPAPA - Jókai Mór Művelődési Központ

Voyta bérlet

  • Kartonpapa

KARTONPAPA

Tasnádi István

KARTONPAPA komédia, Vörösmarty Színház

Tóth Ildikó, Egyed Attila, Kiss Diána Magdolna, Kovács Tamás, Molnár G. Nóra

 

A történet pár évvel a rendszerváltás után játszódik. Éva nemrég veszítette el férjét, a nagytekintélyű munkásőrparancsnokot. Olyannyira megszenvedi az imádva-rettegett családfő hiányát, hogy egy életnagyságú kartonképmással helyettesíti. A rokonság megegyezik, hogy tapintatból nem teszik szóvá Éva különös gyászmunkáját, és a kedvéért úgy tesznek, mintha a kartonpapa valóban élne. Először ez nem több, mint egy gyorsan múló bolondos játék, csakhogy a helyzet fokozódik és egy idő után elszabadul a pokol.

Minden családban vannak kényes témák, ki nem beszélt félreértések, évtizedek óta ápolgatott sérelmek és elhallgatások. A Kartonpapa épp egy ilyen hétköznapi családban játszódik.

Tasnádi István fekete komédiája a veszteségélményt analizálja hol drámai, hol komikus eszközökkel. A darab alapfelvetése: mennyire vagyunk autonómiára képesek – úgy, mint egyén, és úgy, mint közösség. Vannak bizonyos kötelezően követendő rendszerek, mechanizmusok, amelyek működtetnek házasságokat, szülő-gyerek kapcsolatokat – akár jók ezek, akár rosszak. Ha felbukkan azonban egy olyan személy, hívhatjuk agresszornak, aki befolyása alá vonja a környezetét, akkor igenis felelőssé tehető a környezet is, amennyiben hagyja a helyzetet elfajulni.